xxxx

Tomb Raider
pagina 2

x
Maar hoe vind je in dat museum nu die felbegeerde schilderijen/documenten? Er zijn ook geheime kamers te ontdekken, aangegeven met een zaklamp. Zodra die ontdekt worden krijgt de ontdekker een punt, en worden er 1, 2 of 3 blind getrokken fiches in de kamer gelegd. Dat zijn ofwel schilderijen, ofwel documenten (er zijn in totaal 4 documenten en 4 schilderijen, die uiteindelijk allemaal in het spel komen). Heeft de ontdekker nog bewegingspunten over, mag hij meteen op zo’n fiche gaan staan om het te claimen, en hij mag het meenemen op weg naar de uitgang. Eenmaal buiten is het object veilig.
Onderweg kan hij nog best neergeschoten worden, en dan laat hij het fiche natuurlijk vallen en kan het afgepakt worden. Je kan ook de fiches van de tegenpartij naar buiten brengen; die gelden dan als vernietigd. De fiches zijn punten waard, en wie aan het eind de meeste punten heeft gehaald wint.

Die geheime kamers hebben echter nog een addertje: in drie van de vijf kamers houdt zich politie schuil! Die jagen ofwel op de goeden, ofwel op de slechten, ofwel op iedereen. De opgejaagde partij moet onmiddellijk het museum uit en de speelfiguren laten alles vallen wat ze bij zich hebben.

In de geheime kamer die als laatste wordt ontdekt komt een bom te liggen met een fiche erop. Dit specifieke fiche is aan twee zijden bedrukt, en is dus ofwel een document, ofwel een schilderij, afhankelijk van wie het in zijn handen heeft. Wordt het fiche verwijderd uit de kamer met de bom, dan raakt de bom geactiveerd. De tegel waarop hij lag wordt opgeblazen, en uit het speelbord gehaald. Na iedere spelronde worden alle tegels aangrenzend aan het al ontplofte gebied weggehaald: de explosie plant zich voort en het museum wordt geheel verwoest! Eventuele fiches en spelers die in de ontploffing terecht komen gaan definitief uit het spel, en op deze wijze gestorven speelfiguren verliezen zelfs een punt. Het spel is afgelopen wanneer het museum compleet vernietigd is.
x
Tomb Raider wordt met vier spelers in teams gespeeld (goed tegen slecht, dat spreekt…), waarbij geldt dat je als team elkaar niet mag beschieten, en dat je fiches van elkaar mag overnemen om ze veilig naar buiten te brengen; twee kunnen immers meer dan een. Je wint als team, dus wie van de twee nu precies de fiches over de drempel heeft gedragen maakt niet uit. Met twee spelers is het ook goed te doen, dan speel je gewoon tegen elkaar, goed tegen slecht. Jammer is wel dat die samenwerking tussen de teamleden dan wegvalt (als ik hem nou neerschiet, kan jij veilig naar de uitgang lopen!). Met zijn drieën kan het ook, dan speel je ieder voor zich, maar er zijn wel twee slechten in het spel die weliswaar niet samenwerken maar wel allebei schilderijen moeten verzamelen, en 1 goede die documenten moet verzamelen.
x