xxxx

Das Zepter von Zavandor
pagina 3

x
Tijd moet er wel worden genomen als het spel gespeeld gaat worden, want een pot 'Zavandor' duurt zeker drie uur! Mensen die zich tot tovenarij en derzulker magische toepassingen voelen aangetrokken, kunnen in dit spel hun lol op. Andere, meer wereldse spelers zien in dit spel een 'gewoon' ontwikkelspel waarbij iedereen min of meer voor zichzelf bezig is. Toch worden beide typen spelers meegetrokken in de sfeer van het spel, dat er sfeervol uitziet en fraai is uitgevoerd, te beginnen bij de doos, die als een oud boek met bruine band en goud op snee is uitgevoerd.
x
Ook de overige componenten dragen bij aan de sfeer van het spel, al kwam de illustratie van het toverstof dat in zakjes zit, in eerste instantie over als kleine motten! Een kniesoor die verder let op een kleine zetfout op de spelerskaarten. Maar het is wel erg onhandig dat de startposities van de verschillende spelers niet overal is voorgedrukt; het moet telkens weer op verschillende plaatsen uit de spelregels worden opgevist.
x
Wat het spelverloop betreft: het lijkt alsof er altijd twee spelers zijn die goed op gang komen, en een of twee die een beetje achteraan blijven sukkelen. Ga je eenmaal slecht in dit spel, dan heb je weinig kans om nog vooraan te komen. Een eenmaal gemaakte fout zoals een verkeerde opbouw van de edelstenen, of een in de veiling te duur betaald voorwerp kunnen een speler een spel lang blijven achtervolgen. Het is belangrijk om het juiste moment te kiezen om over te schakelen op de duurdere edelstenen; zit een speler eenmaal op deze ‘wave’ dan lijkt de rest vanzelf te gaan en surft hij zegevierend naar het einde.
x
Zo heeft een speler die genoeg geld bij elkaar heeft gesprokkeld om daarmee een eerste wachter te betalen een onmiskenbaar voordeel; er zal geen andere speler zijn die het bod zal kunnen verhogen. De speler heeft de keus welke wachter hij met welke bonus ter veiling, en daarna mee naar huis zal brengen.
x
De Duitse spelregelstandaard zoals die de laatste jaren geldt, is hier helaas niet gehaald; de regels, ook in de tweede editie,  zijn onduidelijk van opbouw en illustraties en voorbeelden ontbreken al wordt in de tweede (online)versie wel uitgelegd dat ‘betoveren’ gewoon ‘kopen’ betekent’. Hierdoor wordt het spel niet toegankelijker, maar 'Das Zepter von Zavandor' is sowieso geen spel voor de ongeoefende speler. Met een ervaren speler als gids evenwel kan ook deze toetreden tot deze magische wereld waarin schuilmantels, tovergordels en kristallen bollen heel normaal zijn.
© 2005 Richard van Vugt

Das Zepter von Zavandor, Jens Drögemüller, Lookout Games, 2004 - 2 tot 6 spelersx
x
x