Age of Steam vs. Logistico

x
Het lijkt op het eerste gezicht misschien vreemd dat Logistico een negatief oordeel krijgt, terwijl Age of Steam, een soortgelijk spel, positief wordt beoordeeld. Immers, beide spellen houden zich bezig met transport; in beide spellen is het zaak de goederen zo efficiënt mogelijk, dat wil zeggen, sneller dan de concurrent, op de plaats van bestemming te krijgen. Bovendien ziet Logistico er toch veel aantrekkelijker uit? Het heeft een mooi kleurig speelbord, terwijl Age of Steam een overwegend legergroen spelvlak heeft. Wat is er dan zo mis mee?

1. Spelbord
Door de veelheid aan kleuren wordt het speloverzicht in Logistico vertroebeld; de kleurige blokjes moeten opvallen, niet verzinken in een kermis van kleur.
2. Startspeler
Het lijkt er sterk op, dat in Logistico de startspeler een blijvend voordeel heeft. Een wisselende startspeler zou dit kunnen voorkomen. Het biedsysteem in Age of Steam maakt dit onderdeel tot een aparte en spannende fase in het spel.
3. Tactiek
Terwijl er in Logistico frustraties optreden omdat bepaalde gebieden totaal niet te bereiken zijn binnen een spel (als je jezelf tenminste nog enige kans wilt geven op een goede positie), heb je in Age of Steam veel meer ontwikkelingskansen. Bovendien worden er in Age of Steam elke ronde nieuwe goederen in het spel gebracht, terwijl dit element in Logistico een one shot-traject is.
x
x
x
x
xxxx