xxxx

Puerto Rico
Auteur: Andreas Seyfarth
Uitgever: Alea/Ravensburger
Jaar: 2002


recensie door

x
Nadat Ravensburger onder het sublabel Alea de wat serieuzere spelen begon uit te geven, werd als vijfde in de reeks koers gezet richting handelssteden, eerst met Die Fürsten von Florenz, daarna met Die Händler von Genua, en nu zijn we, wat verder van huis, in Puerto Rico beland. Hoewel Puerto Rico dus het 7e spel is in deze reeks, ontbreekt dit cijfer op de doos van de Nederlandse uitgave, simpelweg omdat Ravensburger niet alle spelen in het Nederlands heeft uitgebracht. Dat zij dat met Puerto Rico wel heeft gedaan, is, om maar meteen vooruit te lopen op de eindbeoordeling, een terechte en goede beslissing.
Puerto Rico is een handelsspel waarin je zoveel mogelijk overwinningspunten moet zien te krijgen. Dit lukt je via een ogenschijnlijk ingewikkeld maar gaandeweg simpel mechanisme: maak je plantages geschikt voor verschillende gewassen. Deze plantages moeten worden bewerkt door kolonisten.

x

Pas als er in de stad door kolonisten bezette productiegebouwen zijn die de grondstoffen verder tot producten kunnen verwerken, levert dit goederen op. Verscheep de goederen op een van de handelsschepen, en ontvang er overwinningspunten voor. Maar verscheep ze niet allemaal; want je hebt ook geld nodig om nieuwe gebouwen te kunnen kopen die naast het eerder genoemde produceren ook allerlei privileges kunnen opleveren. Bovendien leveren de gebouwen ook overwinningspunten op.

Om dit in deze micro-economie allemaal voor elkaar te krijgen, staan ons verschillende rollen ter beschikking. De gouverneur (lees: startspeler) kiest hier als eerste uit; vervolgens mogen alle spelers deze rol óók uitvoeren voordat de volgende speler uit de nog beschikbare rollen een rol kiest. Heeft iedereen een rol gekozen, dan wordt de volgende speler in de beurt de nieuwe gouverneur, en kiest als eerste zijn rol uit alle opnieuw beschikbare rollen die op tafel liggen. De rollen waaruit gekozen kan worden zijn: landbouwer, burgemeester, bouwmeester, opzichter, handelaar, kapitein, en goudzoeker.
De landbouwer mag als eerste een plantagekaartje kiezen uit de openliggende kaartjes, daarna kiezen de andere spelers in hun beurt uit de nog beschikbare kaartjes. Zo ook met de andere rollen: de burgemeester zorgt ervoor, dat er kolonisten op het eiland komen en worden ingezet op de plantages of in de gebouwen; de bouwmeester bouwt gebouwen,; de opzichter produceert goederen; de handelaar brengt goederen in ruil voor geld naar het handelshuis; de kapitein verscheept goederen. Alleen de speler die de goudzoeker heeft gekozen ontvangt als enige een dubloen van de bank; de rest van de spelers krijgt niets.
Elk van de rollen heeft een speciaal privilege voor de speler die deze rol als eerste heeft gekozen. Zo mag de landbouwer in plaats van een plantage ook een steengroeve pakken, die hem, indien bezet door een kolonist, per steengroeve 1 dubloen korting geeft bij het bouwen van een gebouw.
De burgemeester krijgt een extra kolonist, de bouwmeester betaalt 1 dubloen minder voor het bouwen van een gebouw, de opzichter produceert 1 product meer, de handelaar krijgt 1 dubloen meer als hij zaken doet met het handelshuis, en de kapitein krijgt 1 overwinningspunt meer bij verscheping van de goederen.
x
x
x