xxxx

Meuterer
Auteur: Marcel-André Casasola Merkle
Uitgever: Adlung Spiele
Jaar: 2000

recensie door

x
Drie goede redenen om een recensie te schrijven over Meuterer:
1. De maker is erin geslaagd om met de voorganger, Verräter, een origineel spelidee te bedenken;
2. De uitgever, Adlung Spiele, brengt al jaren kaartspellen uit met de kwaliteit van de betere bordspellen;
3. De verhouding prijs/kwaliteit is bij Meuterer optimaal (prijs: ca. 6 Euro).

Bij het spel Meuterer (betekent: muiter) is het de bedoeling zo veel mogelijk punten te scoren door waren te verhandelen op eilanden of door de rol van kapitein in handen te houden en te verdedigen tegen een eventuele muiter. Na 8 of 9 ronden is het spel afgelopen en wint de speler met het hoogste puntenaantal.

Voor het spel echt kan beginnen, wordt het ‘spelbord’ gevormd: 12 speelkaarten met daarop eilanden worden in een cirkelvorm neergelegd, de passieve zijde boven. Op al deze eilanden kunnen bepaalde handelswaren verkocht worden, als tenminste de actieve zijde open ligt. In het spel zijn er meestal twee acteive eilanden, in de eerste ronde is dat er één: Hochland. Op dit eiland ligt ook de Schiffskarte; het eiland waar deze kaart ligt, wordt ook wel het Schiffsinsel (scheepseiland) genoemd.

In de speelcirkel komen de actiekaarten te liggen. Dit zijn kaarten die een rol, een karakter aangeven. In dit spel gaat het om de Meuterer, de Schiffsjunge (scheepsjongen, hulpje van de muiter), de Maat (het scheepsmaatje, hulpje van de kapitein), de Händler (handelaar, geeft voordeel bij het waren verkopen) en de Lademeister (laadmeester, geeft voordeel bij het aanvullen van de handelswaarkaarten). De rol van Kapitän bestaat ook, maar die wordt vooraf gegeven aan een speler. Het lot beslist wie de eerste kapitein wordt. Deze kapitein krijgt ook de kapiteinskaarten.
De handelswaarkaarten worden naast de speelcirkel gelegd, iedere speler krijgt aan het begin 5 kaarten op de hand. Tenslotte liggen de Fahrzielkarten, de kaarten die aangeven naar welk eiland de kapitein (en eventueel de muiter) varen, open naast de speelcirkel.
x
x
x