xxxx

Fifth Avenue
Auteur: Wilko Manz
Uitgever: Alea/Ravensburger
Jaar: 2004


recensie door

x
In het Manhattan van de dertiger jaren wordt de ene wolkenkrabber na de andere gebouwd. Twee tot vier spelers proberen in openbare veilingen de beste plekjes te krijgen, meestal naast een aantal luxe winkels, om er te kunnen bouwen. Een tweetal bouwinspecteurs houdt de boel in de gaten en zorgt voor de waarderingen in de verschillende wijken. Als alle winkels zijn geplaatst, of als er een tweede bouwstop is afgekondigd, eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten. Zo ongeveer gaat het er toe in Fifth Avenue, het negende spel in de Alea-reeks van Ravensburger. Het spelbord is tweezijdig: een kant voor 2 en 3 spelers, en de andere kant voor 4 spelers, waarop in elke wijk een extra neutrale kavel voor de winkels is afgebeeld. Op het spelbord is een gedeelte van Manhattan afgebeeld, verdeeld in zeven wijken. In elke wijk zijn vijf bouwkavels die elk hun eigen kleur hebben.
x
Aan het begin van het spel wordt in elke wijk in een van de kavels een willekeurige winkelsoort geplaatst: boetiek, juwelier, galerie, of parfumerie; de spelers plaatsen vervolgens twee gebouwen op een willekeurige lege kavel op het bord, bij voorkeur naast een winkel die punten oplevert. Elke speler krijgt aan het begin een aantal bouwkaarten, een van elke kleur, en nog vier zwarte. Deze kaarten, behalve de zwarte, komen overeen met de kleuren van de kavels in de wijken en vormen de basismunitie voor de aanstaande veilingen. Drie gebouwen uit de algemene voorraad mogen in de eigen voorraad worden geplaatst.
x
Een beurt van een speler bestaat uit 3 fasen. In de eerste fase heeft hij de keus uit de volgende mogelijkheden:
1. hij pakt drie gebouwen van zijn kleur uit de algemene voorraad
2. hij plaatst een winkel
3. hij neemt een zwarte kaart en zet een van de bouwinspecteurs een wijk verder
4. hij waardeert een wijk.
x
Vervolgens neemt hij twee verschillend gekleurde kaarten van de open stapels, of, als hij een wijk heeft gewaardeerd, twee zwarte van de blinde stapel, en als laatste actie in een beurt verplaatst hij een van de twee bouwinspecteurs naar een volgende wijk. Een bouwinspecteur beweegt van Zuid naar Noord over het bord, en mag alleen vooruit of diagonaal worden bewogen.
x
Uiteindelijk komt hij op Central Park te staan, en als hij in een volgende beurt wordt bewogen, weer naar de startpositie aan de andere kant van het bord gezet. Wanneer dit gebeurt, komt het tot een openbare veiling. In elke wijk die de desbetreffende inspecteur tijdens zijn ronde heeft aangedaan, wordt er om de bouwvergunningen gedongen, en er kan maar één speler winnen en na de veiling in die wijk bouwen; in het begin op een willekeurige lege kavel, naderhand op zijn eigen kavel. Het aantal gebouwen per kavel is onbeperkt.
x x
x
x