xxxx

Café International
Uitgever: Mattel
Auteur: Rudi Hoffmann
Jaar: 1989


recensie door

x
Je bent ober in het grote Café International. Daar leid je de gasten naar hun tafeltjes. Cafébezoekers, gewoontedieren als het zijn, zoeken het liefst hun vaste stek op, onder elkaar. Lukt het om vier gasten van dezelfde nationaliteit aan een tafel te zetten, dan levert dit een vette fooi op. Is een tafel van een nationaliteit vol, en komt er nog een verlate gast van die nationaliteit binnen, dan kan deze nog aan de bar worden gezet. Maar als de bar te vol wordt, en iedereen daar door elkaar zit, is dit niet bevorderlijk voor de sfeer en de bedrijfsvoering. Misschien vergeet je in de wanorde wel af te rekenen, en moet je het verschil bijpassen. Bij sluitingstijd zal blijken welke ober de meeste fooi heeft binnengehaald.
x

Zo ongeveer gaat het er in dit spel voor 2 tot 4 spelers aan toe. Het speelbord laat een plattegrond zien van tafeltjes met ieder vier stoelen, en in het midden een bar. Op elk tafeltje staat de vlag van een nationaliteit. Elke nationaliteit heeft twee tafeltjes tot zijn beschikking, en kan daar maximaal 8 gasten plaatsen. Elk tafeltje heeft een ‘overloop’ van een stoel naar een ander tafeltje, soms van dezelfde, soms van een andere nationaliteit; in de drukte kan er wel eens een stoel worden weggehaald en bij een andere tafel gezet; er mag echter maar één gast per stoel plaatsnemen.

x
De gasten komen in kartonnen fiches waarop een afbeelding van de vrouw of man van de betreffende nationaliteit. Stereotypen worden hierbij niet geschuwd: Spanjaarden hebben een sombrero (!), Chinezen een Mao-pakje, en Kenianen een dikke lip! Gelukkig hebben in hetzelfde kader de Duitsers zichzelf als Tirolers laten afbeelden.
Het café heeft echter een ongeschreven, maar in de spelregels beschreven huisregel: het bevordert de zogezegde heterogene paarvorming. Alleenstaande mannen komen er niet in, en ook oude of jonge vrijsters worden aan de deur geweerd; nee, de tafels worden bezet door paartjes in de verschijningsvorm man-vrouw –dus die andere obscure variëteit wordt hier in beide varianten geweerd!
x
x
x