xxxx

The Game of States and Cities
Auteur: onbekend
Uitgever: Parker Brothers
Jaar: 1947

x
Parker kennen we allemaal als 'de makers van Monopoly', zoals ze zichzelf al jaren wegzetten. Al in 1888 begonnen drie broers met het ontwikkelen en fabriceren van spelletjes. De recessie in de jaren dertig van de vorige eeuw was ook voor Parker een moeilijke tijd. Maar toen ze in 1935 de rechten verwierven van Monopoly, haalden ze een enorme hit in huis. Er gingen in die tijd 20.000 exemplaren per week de deur uit, ook voor onze tijd enorme aantallen, en het was moeilijk om aan de orders te voldoen. Toch verwachtte Parker niet dat de vraag zou blijven aanhouden, omdat het als een spel voor volwassenen werd gezien en te moeilijk voor kinderen. Zoals verwacht zakte de vraag naar het spel en eind 1936 werd de order gegeven om de productie voor Monopoly te stoppen. Maar plotseling trok de vraag weer aan: ouders bleken het spel hun kinderen te leren, met het bekende resultaat.
Uit een kleine doos met ansichtkaartformaat komt dit spel, en hier gaat het er wat eenvoudiger aan toe: 2 tot 6 spelers krijgen 48 kaarten gedeeld die de toenmalige hoeveelheid Staten van de Unie betrof. Elke speler probeert in zijn beurt van de bovenste kaart op zijn stapel de afgebeelde staat te benoemen. Kan hij dat, dan verhuist deze kaart naar het midden van de tafel. De speler die het eerst alle kaarten in het midden heeft gespeeld, heeft gewonnen. Moeilijker wordt het niet in 'Name the States'. De gevorderden onder ons kunnen meteen door naar 'Question and Answers', waarvoor we de achterkanten van de kaarten gebruiken. Hierop staan een zestal vragen met antwoorden.

Een speler die aan de beurt is, leest een willekeurige vraag voor van zijn kaart; de speler links van hem mag deze als eerste proberen te beantwoorden; lukt het geen van de spelers het goede antwoord te geven, dan krijgt hij een punt. Maar als een van de andere spelers de vraag weet te beantwoorden, krijgt hij dat punt. Zo gaat het kloksgewijs door totdat alle kaarten zijn gespeeld. Vraag: 'Where was Paul Revere's home?'. Het goede antwoord is 'Massachusetts'.
Doe er uw voordeel mee, maar denk niet dat dit soort weetjes u een beter, aimabeler, geliefder of onverhoopt intelligenter medemens maakt. Waar wij Trivial Pursuit tot nationale IQ-test hebben verheven, citeert men in Engeland nog gewoon Shelly uit z'n hoofd. Misschien ook trivia, maar van een gewaardeerder kaliber. Kenniseconomie, wat is dat ook al weer? Even opzoeken!
(Na de dood in 1985 van de kleinzoon ging Parker al snel diverse malen over in andere handen, totdat het bij Hasbro belandde. Op de site van Hasbro (onder: histories / pre 1930's) is een uitgebreide en zeer leesbare geschiedenis van Parker Brothers te lezen.)

The game of States and Cities, Parker Brothers, 1947, 2 tot 6 spelers
x
x
x