xxx

Aan tafel!
Spellenjaar 2007 - de cijfers

x
x

We hebben weer een veelkleurige lijst weggezet, met z’n allen, dit jaar:Zo zien we Puerto Rico op een mooie eerste en welverdiende plaats de lijst openen, en, o wacht even...

...de cijfers uit Baarn zijn zojuist binnengekomen.


Dan volgt hier de bijgewerkte en officiële lijst:Mmmh, dat ziet er toch ineens wel wat anders uit!
Geschenkt, Heckmeck, Just4Fun, Coloretto, King Lui, noem een tussendoortje dat niet hoog op de lijst staat!
Het is dus een gedocumenteerd feit: Gamepack is een club van vullertjes!
Als iedereen denkt: ‘Een enkel potje kan geen kwaad’, dan loopt het uiteindelijk toch nog flink op, en dus uit de hand!

In de jaarrede is het al door het bestuur genoemd en wij herhalen het dringende verzoek hier nogmaals:
of de leden in deze hun clubverantwoordelijkheid willen nemen!


Gerard houdt van spelletjes; om voor de verandering maar eens via de achterdeur binnen te vallen. Door zijn zelfgekozen afzondering heeft ie dit jaar niet zoveel kunnen spelen als gewenst, maar wat ie deed, deed ie met plezier! Geeft hij ons met zijn hoogstgeplaatseerde spel een gecodeerde of juist een onverhulde boodschap? In ieder geval hopen wij hem dit jaar weer met frisse moed en goede zin aan de tafel te treffen!

Ron heeft ambitie, en dus worden er in Apeldoorn vrijwel alleen nog eigen maaksels op tafel gezet! Via slangentempels en autospotters zijn we inmiddels in het ruige Wilde Westen beland; de prototypes van Ron maken heel wat ontwikkeling en verandering van thema mee! We hopen dat 2008 voor hem een doorbraak betekent, en dat hij zijn naam als auteur mag vestigen. En dat het een keer op Spiel in Essen gonst: 'Spiele von Ron van Dalen, die muß man einfach haben!' (vrij naar Driek von Wissen)

De officieuze waarschuwing van vorig jaar zal nu toch in een Gamepackgele kaart moeten resulteren! In de sport, maar ook in spellenland geldt: niet pingelen, Edwin! Maar nee hoor, Edwin gaat er gewoon alleen vandoor, en speelt eigenhandig Thurn und Taxis naar een ditmaal tweede plaats, daarmee de indruk wekkend dat hij gas zou hebben teruggenomen, om vervolgens de lijst onverhoeds en onstuitbaar te veroveren met Geschenkt! In feite heeft ie vergeleken met vorig jaar 'zijn' twee spellen gewoon van positie gewisseld! Daar trappen wij mooi niet in!
Maar we kunnen het ook van een andere, positieve kant bekijken: Edwin speelt graag in de diepte, eh, of was het nou breedte?

Edwin over 2007:
Ik kijk met grote tevredenheid terug op 2007. Geen targets waren nodig om toch een respectabel aantal spellen te halen, bij elkaar goed voor zo'n twee weken continu spelen.
Opnieuw een eerste plaats voor 'Thurn und Taxis', met name door een piek in de zomervakantie. Even leek 'Wikinger' de rol van T&T over te nemen, maar kwam toch de tweede helft van het jaar te weinig op tafel. Ook 'Patrizier' werd de laatste weken veel gespeeld, maar ik verwacht geen spectaculaire aantallen voor dat spel in 2008, daarvoor is het te veel een tussendoortje.
Een mooie oogst in Essen dit jaar heeft er voor gezorgd dat ook in mijn spellengroep in Baarn steeds vaker om de wat zwaardere spellen (bijvoorbeeld: 'Cuba') gevraagd wordt. Hopelijk zet zich deze tendens zich in 2008 voort. Verder ben ik benieuwd of 2008 het einde van 'Thurn und Taxis' zal betekenen ...

...of van je Gamepacklidmaatschap, zul je bedoelen!

Een flinke toename van gespeelde spellen voor Nienke in 2007, al uit zich dat niet direct in haar top 10 lijst. Maar Nienke gaat graag op zoek naar nieuwe, en soms obscure spellen, waardoor ze wat meer in de breedte speelt. Het afgelopen jaar kwamen er bij haar 182 verschillende spellen bij haar op tafel!

Hee, een nieuwe op de lijst! Dit semi-permanent aspirant-lid speelt zo te zien met vuur, als we zo 'ns naar zijn nummer 1 kijken! Maar onszelf als de Gamepacks valt ook wel het een en ander te verwijten. Want als we strikt weigeren om met de kampioen van Nederland Acquire te spelen, dan zal een dergelijk spel ook nooit hoger op de lijst komen!

Dat Puerto Rico het meestgespeelde spel van Ugur zou worden, hadden we niet verwacht, gezien zijn enthousiasme voor Age of Steam en Caylus , die trouwens ook wel hoog op de lijst kwamen te staan. Een mooie balans tussen de zwaargewichten en de fillers. Dit lid wordt voorgedragen voor een onderscheiding in een nog te bedenken categorie!

Ugur zelf zegt:
2007 was een prima spellenjaar, zowel qua kwantiteit als qua kwaliteit. Om met de kwantiteit te beginnen: ik had voor mezelf een target gesteld van gemiddeld 1 spel per dag, en mede dankzij een flinke eindspurt is dat behaald. Daarmee zit ik denk ik wel zo een beetje op m'n maximum, dus ik verwacht een lichte daling voor 2008. Over de kwaliteit ben ik ook erg tevreden: mijn favorieten van vorig jaar (Caylus, Säulen der Erde en Age of Steam) doen het wederom goed in m'n lijst, maar ook sterke nieuwkomers (Wikinger, Colosseum) en blijvende klassiekers (Puerto Rico) zijn goed vertegenwoordigd.

Ook als het om uitgekomen spellen gaat had ik afgelopen jaar erg weinig te klagen. Mijn favoriete 'nieuwtjes' zijn Colosseum en Agricola, met zeker eervolle vermeldingen voor Wikinger, Cuba en Tribun. In alle opzichten wordt het dus een flinke uitdaging voor 2008 om het afgelopen spellenjaar te evenaren, maar dat de pogingen alleen al vermakelijk zullen zijn, daar twijfel ik niet aan!

Als afsluiter, geinspireerd door Edwin, een lijstje:
Beste Nieuwe Spel 2007: Agricola
Beste Nieuwe Filler 2007: Filou a.k.a. Fillou
Overschat 2007: Jenseits von Theben
Aangenaam Verrast 2007: Oregon
Toodle-A-Dokey 2007: In Naam van de Koning
My God, Toch Weer Zo Vaak? 2007: Geschenkt
Meest Hilarische Sessie 2007: Serenissima+Timbuktu (met dank aan een niet nader te noemen aspirant-Gamepacklid)
Must Have It, My Precioussss 2007: Caylus Premium Edition
Het Moet Er Toch Van Komen? 2008: Here I Stand


De kwaliteitsgarantie wordt door de o.r. persoonlijk geijkt én gecalibreerd: Maar liefst 24 keer Puerto Rico! Opnieuw de oude vertrouwde Big Boss op de lijst; misschien volgend jaar wel als heruitgave en dus onder andere naam terug te vinden op de lijst, wie weet!
x
x
x
x