xxxx

Palazzo
pagina 2

x
Een speler kan er ook voor kiezen een van zijn gebouwen te herschikken. Hij betaalt dan een willekeurige geldkaart en mag één gebouwtegel naar keuze uit een gebouw verwijderen, of een losse gebouwtegel die voor hem ligt op, onder of tussen twee etages van een bestaand gebouw plaatsen. Zo kan bijvoorbeeld een derde verdieping tussen een tweede en een vierde verdieping gevoegd worden.x
Tussen de gebouwtegels in de derde en laatste af te werken stapel zitten ook vijf tegels die allen een deel van een schilderij van de aankomst van de keizerlijke afgezant afbeelden. Deze tegels zijn aan het begin van het spel door deze laatste stapel geschud, en zodra alle stukken van het schilderij zijn open gedraaid is het spel onmiddellijk afgelopen.
x
x Dan wordt gekeken naar de waarde van de palazzi die de spelers hebben gebouwd; van alle palazzi die hoger zijn dan twee verdiepingen zijn alle aanwezige ramen een punt waard. Er zijn verder bonuspunten te behalen voor hele hoge gebouwen (vier of vijf verdiepingen) en voor gebouwen die uit één steensoort bestaan. De speler met de mooiste gebouwen en dus de meeste punten wint!
x
Palazzo is in essentie een veilingspel, met als extra leuk element de geldkaarten van verschillende valuta die niet door elkaar gebruikt mogen worden. Verder is het een kwestie van zo economisch mogelijk bouwen: niet te kieskeurig zijn, want dan kom je op het eind beurten te kort om een aantal mooie gebouwen te kunnen opleveren, maar vooral ook niet te snel tevreden zijn, want dat kost aan het eind weer bonuspunten! Het is zeker lonend om vooral te bieden op gebouwtegels met veel ramen, die punten kunnen namelijk nogal makkelijk aantikken voor de eindscore.
Het lijkt allemaal enorm simpel, en dat is het eigenlijk ook. Palazzo is snel uitgelegd aan zowel de veel- als de gelegenheidsspeler, en neemt ongeveer een uur van uw ledige tijd in beslag. Met vier spelers speelt het zonder twijfel het beste, maar ook met zijn tweeën is Palazzo een erg leuk spel. Het materiaal ziet er mooi, sfeervol en degelijk uit, en het moet echt even gezegd worden dat alles weer zo perfect in de doos past dat je er helemaal blij van wordt. Al met al kunnen we stellen dat er met Palazzo een spel in de kast staat dat bij velerlei gelegenheden zijn weg naar de speeltafel zal weten te vinden!
© 2005 Barbara Lussenburg

Palazzo, Reiner Knizia, Ravensburger, 2005 - 2 tot 4 spelers
x
x
x