xxxx

Keythedral
Auteur: Richard Breese
Uitgever: R&D Games
Jaar: 2002

recensie door

x
Keythedral is het vierde Key-spel van Richard Breese. Keywood, Keydom en Keytown waren de voorgangers en hadden in ieder geval met elkaar gemeen, dat ze in een kleine oplage zijn verschenen (zo’n 500 exemplaren). Eén van deze drie, Keydom, is een aantal jaar geleden onder de titel Morgenland in Duitsland ‘in het groot’ uitgebracht. In Nederland is Morgenland inmiddels ook te verkrijgen, dankzij 999Games.
Keythedral is ook in een kleine oplage uitgebracht: 600 stuks.
Wij van Gamepack zijn er dan ook trots op, dat we een zestal exemplaren binnen onze club hebben. En het lijkt erop, dat we hiermee een prima spel in onze spellenkast hebben staan.

Het doel.
De spelers gaan bouwen aan een kathedraal. Die bestaat uit 5 niveaus, op elk niveau ligt een aantal fiches die punten waard zijn. De fiches op het laagste niveau zijn 1 punt waard, op het hoogste niveau zijn ze 5 punten waard. In totaal zijn er 46 punten te winnen, verdeeld over 17 fiches. De speler met het hoogst aantal punten wint het spel.
x

Het belangrijkste spelmateriaal:
29 8-hoekige tegels: wijnvelden, akkers, meren, steengroeven en bossen.
5 kleuren houten blokjes: wijn, voedsel, water, steen en hout.
3 kleuren houten blokjes: ijzer, glas-in-lood, goud.
10 ronde fiches per speelkleur: arbeiders.
5 vierkante fiches per speelkleur: huizen.
1 vierkant, paars, kathedraalfiche.
3 houten staafjes per speelkleur: hekjes.
30 kathedraalfiches: te verdienen punten bij het (helpen) bouwen van de kathedraal.
5 houten cilinders, genummerd 1 t/m 5: aanduiders van de huisjesvolgorde per speelronde.
40 wetkaarten (20 in het Engels, 20 in het Duits).
5 schermpjes in de kleuren van de spelers.
1 houten schijf: aanduider van de startspeler.

x
Het spelverloop (voorbereiding).
Voordat het eigenlijke spel begint, moeten de spelers eerst het spelbord gaan neerleggen. Als basis ligt er al het paarse kathedraalfiche met daar omheen 4 tegels: 2 bossen en 2 steengroeven. Daarbij leggen de spelers om beurten een 8-hoekige tegel + een vierkante fiche (= huis) van de eigen kleur. Dit gaat net zo lang door tot alle spelers hun 5 hutten hebben neergelegd. Bij een kleiner aantal spelers ligt er dus ook een kleiner aantal 8-hoekige tegels.
Op een apart spelbordje liggen de blokjes ijzer, glas-in-lood en goud + de 20 wetkaarten. Ook is er een ander spelbordje waar de te verdienen kathedraalfiches op neergelegd worden. Elk spel worden er 17 gebruikt (van de 30).
De voorbereidingen zijn klaar, het spel is op de wagen…
x
x
x