xxxx

Die Fugger
pagina 2

x
Nu heb je de eerste twee ronden de mogelijkheid om telkens eenmaal een kaart blind te leggen; in totaal dus twee kaarten. Deze kaarten worden bij de eindtelling opengedraaid en leveren dan de dubbele score op voor het goed dat ze vertegenwoordigen, ongeacht of het een kaart met koninklijk zegel betreft of niet. Telkens als een speler dit doet, wordt er een meteen een extra kaart getrokken en open bij Jakob der Reiche gelegd. Hiermee laat je dus je mogelijkheid onbenut om een kaart open te leggen, terwijl door het openleggen van een kaart bij Jakob der Reiche de kans groter wordt dat er vijf kaarten van een soort komen open te liggen en dus een ronde is afgelopen met alle waarderingsgevolgen van dien. Ja, wie zei dat het gemakkelijk was?
x
De kaartenmangel, of in simpeler Duits: het gebrek aan kaarten, kan worden verholpen om in je beurt een koopliedenkaart uit te spelen. Hier zijn er vier van. Deze leveren, na een waardering, bij het delen van de kaarten, twee extra gedeelde kaarten op, of, bij twee uitgespeelde kooplieden, vijf extra kaarten. Op deze manier heb je de goederenstroom wat meer onder controle, maar het heeft je dan wel eerst minder aanwezigheid op tafel (en waarschijnlijk in punten!) opgeleverd.
Met twee spelers wordt bij Jakob der Reiche elke ronde een kaart opengelegd; met dire of vier spelers blijft hij in het spel met de twee kaarten die hij aan het begin van een ronde gedeeld heeft gekregen.


Zoals we van Adlung Spiele gewend zijn krijgen we ook hier weer een kaartspelletje dat heel leuk werkt. Niet moeilijk, en een leuk tussendoortje, en door zijn formaat ook heel goed op vakantie mee te nemen. Met vier spelers is een ronde sneller afgelopen dan je zou hopen; daardoor is het tactische element beperkt en word je genoodzaakt om snelle winsten te nemen en minder in de diepte te spelen. Als je deze beperking voor lief neemt heb je weer een nieuw spel van Adlung dat snel en gemakkelijk te spelen is.
© 2003 Richard van Vugt

Die Fugger, Klaus-Jürgen Wrede, Adlung Spiele, 2003, 2 tot 4 spelers


x
x
x