Reactie van Corné van Moorsel:

x
Bij het spelen van Logistico zijn de reacties beter dan bij al m'n vorige spellen, maar de enkele reacties die ik op internet zie, zijn nogal lauw. Het stukje op jouw site spant de kroon. ;-)

Hoe verder je in een beurt wilt bewegen, des te meer van diezelfde punten kost je dit -het is een beetje het Haas en Schildpadprincipe.
Het is een economisch principe. Het heen-en-weer bewegen bij Haas-en-Schildpad is heel iets anders.

Extra handicap is dat je nooit verder mag bewegen dan dat het je punten oplevert.
Zonder die regel zijn er spelers die elke beurt meer kosten dan inkomsten nemen. :-)

Hoewel het spel er erg kleurrijk uitziet, is dit in eerste instantie ook een handicap: je wordt bijna verblind door de veelheid aan verschillende kleuren.
Ik krijg juist telkens complimenten over de overzichtelijkheid. Maar dat is natuurlijk subjectief.

Het spel speelt vrij mechanisch, met weinig spelersinteractie.
De interactie is subtiel zoals in al mijn spellen, en bijna alle spellen die leuk blijven. Toch blijkt Logistico altijd tot veel gesprek te leiden. Bij een aantal van m'n eerdere spellen was het vaak stiller aan de tafel. Wat ik niet verkeerd vind, maar om bij een spel waarbij je elkaar zo zwaar beconcurreert als in Logistico 'weinig spelersinteractie' te zeggen ...

De bonusprovincie worden blind gedeeld, en kunnen moeilijk worden bereikt
als je startpositie ver weg ligt.

Als je naar het aantal bewegingen in het spel kijkt, blijkt dat je alles kunt bereiken. Bij de start heb je nog weinig aan de kaarten.

Verder heeft degene die startspeler is en het hele spel ook blijft, een blijvend voordeel; hij kan telkens als eerste ergens iets wegkapen.
Dat wordt vaker gedacht, maar de laatste speler kan ook telkens iets wegkapen voor de eerste speler weer aan zet is. De startspeler heeft in het begin wel een voordeel maar de latere spelers hebben andere voordelen, vooral in de laatste rondes. Ik heb er de laatste tientallen partijen extra naar gekeken en het lijkt erop dat de laatste speler het grootste voordeel in totaal heeft, maar nauwelijks significant.

Logistico heeft ondanks zijn mooie uiterlijk helaas niet veel te bieden.
Ik vind het een fantastisch spel, maar ook dat is subjectief. Inmiddels heb ik zoveel partijen gezien, dat ik de populariteit wel aardig kan inschatten. Het lijkt erop dat het met StreetSoccer m'n populairste spel word over langere periode, van wat ik tot nog toe heb kunnen maken. Bij StreetSoccer duurde het ook een tijdje voordat het doordrong. Werd ook aanvankelijk van gedacht dat het 'teveel' geluk heeft.

Corné van Moorsel
Cwali
x
x
x
xxxx