vertaling spelregels Jeanne d'Arc 1429
pagina 6

FASE 8: TROONPUNTEN EN INVLOEDSPUNTEN
Troonpunten
Elke speler telt zijn provincies die hij volledig beheerst. Voor elke provincie krijgt hij 1 Troonpunt, behalve Parijs, dat 2 Troonpunten oplevert. Noteer de verkregen punten op een lijst. Troonpunten worden opgeteld, en de speler met de meeste Troonpunten aan het eind van het spel is de winnaar.

Invloedspunten
Deze worden door de riehoekige markers in de kleur van het desbetreffende land weergegeven. Elke speler krijgt een aantal invloedspunten, evenveel als het aantal Troonpunten die hij in deze ronde heeft gekregen, gedeeld door twee, en afgerond naar beneden.
Voorbeeld: Frankrijk heeft deze ronde 7 TP gekregen (6 provincies, en 1 overwinning na een gevecht) en krijgt daarvoor 4 invloedspunten. (RvV: het Troonpunt voor een gevecht in dit voorbeeld is toegekend na de overwinning van een duel bij een buitenlandse interventie; het is dus niet zo dat er na elk gevecht een Troonpunt zou worden uitgedeeld)
Een invloedspunt is gelijk aan een gevechtspunt. Er kunnen maximaal 5 invloedspunten bij een strijd worden ingezet. Zet wijs in, dit zijn de troefkaarten van het spel.
Elke speler kan niet meer dan 6 invloedspunten in zijn bezit hebben; het surplus gaat verloren. Ingezette invloedspunten gaan ook verloren.

Beweeg de rondenteller een veld naar rechts.


7.0 EEN SPELER IS UITGESCHAKELD
Het kan voorkomen dat een speler helemaal van de kaart verdwijnt. In dit geval komt de speler aan het begin van de volgende ronde weer terug en neemt een van de drie steden over, waar hij het spel mee begon. Hij mag de stad zelf uitkiezen.


8.0 EINDE VAN HET SPEL
In elke ronde gaan ongeveer twaalf jaar voorbij. Het spel wordt in maximaal 10 rondes gespeeld, maar kan ook eerder afgelopen zijn; op z’n vroegst echter na de achtste ronde.

Na de achtste ronde wordt een dobbelsteen gegooid: bij een 1 of 2 is het spel afgelopen. Na de negende ronde is het spel afgelopen bij een 1 tot 4, en na de tiende ronde is het spel in ieder geval afgelopen.


9.0 SPEL MET 3, 4 OF 5 SPELERS
De markers van de landen die niet meedoen worden niet gebruikt.
Bij 3 of 4 spelers zij de kosten voor een burcht 8 Lois d’Or, en voor een vesting 10 Louis d’Or.


10.0 VARIANTEN
Om meer in de lijn van de gechiedenis te spelen, kunen de volgende variaties worden gespeeld:
-Navarra: deze speler kan zich van een hofintrige per zet bedienen. Hij kiest een tegenstander uit, en deze moet een rode kaart afleggen (of een gele, als hij geen rode meer heeft)
-Vlaanderen: verdubbelt het inkomen van een door hem gekozen stad
-Bourgondië: krijgt elke ronde een extra gevechtskaart
-Frankrijk: kan elke ronde eenmaal de mogelijkheden van een terugtochtkaart inzetten
-Engeland: krijgt een minimum van 3 invloedspunten per ronde (geen bonus!)